Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κοντά σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν στο Bloomberg ότι ενδέχεται να υπάρχουν εξελίξεις ακόμη και σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με το Bloomberg oι διαπραγματευτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κοντά στο σχέδιο συμφωνίας Brexit εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος πριν από το τέλος της ημέρας.

Οι δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη τελειώσει και θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα κατά τη λήξη της διορίας. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι ένα νομικό κείμενο είναι κοντά στην συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτι που δεν είναι εύκολο και όπως τονίζεται οποιαδήποτε παραχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού κινδυνεύει να προκαλέσει την αντίδραση αντιπολίτευση του DUP, του οποίου η υποστήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε τελική συμφωνία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian o Τζόνσον φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για το Brexit, αφού έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για τα ιρλανδικά σύνορα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, ένα σχέδιο κειμένου της συμφωνίας θα μπορούσε να δημοσιευτεί την Τετάρτη αν η Downing Street δώσει το πράσινο φως.

Εξυπακούεται ότι οι διαπραγματευτές συμφώνησαν καταρχήν ότι θα υπάρξουν τελωνειακά σύνορα κάτω από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Μια παρόμοια ρύθμιση απορρίφθηκε από την Τερέζα Μέι ως συμφωνία που δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί κανένας Βρετανός πρωθυπουργός.

Όσον αφορά του ευρωσκεπτικιστές Τόρις, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να στηρίξουν τη συμφωνία του Τζόνσον, κυρίως υπό τον φόβο ότι το Εργατικό Κόμμα θα κινηθεί στη γραμμή του δεύτερου δημοψηφίσματος και όχι των εκλογών, όμως αναφορικά με το DUP τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.